26.11.2012

Interioarele marilor opere - Proiectul lui David Leventi


Fotograful David Leventi si-a propus in 2008 sa fotografieze interioarele celebrelor opere din toata lumea. Proiectul se numeste "Bjoerling's Larynx: World Famous Opera Houses" iar  fotografiile au fost mai apoi publicate in Culture +Travel, Vanity Fair, etc. Inutil sa spun cata reverie provoaca aceste imagini iubitorului de opera si de muzica clasica in general. Pe langa frumusetea arhitecturala indiscutabila, fotografiile lui Leventi au un surplus - initiatic as spune - acela de a te face sa-ti imaginezi, nu atat concertele, cat starea emotionala pe care fiecare concert de opera conjugat cu frumusetea locului ti-o poate transmite.

Eu o percep ca pe o invitatie la calatorie. O calatorie care promite multe trairi unice...

Palau de la Música Catalana, Barcelona, Spania

Teatrul Bolshoi, Moscova, Rusia

La Fenice, Venetia, Italia

Ateneul Roman, Bucuresti, Romania

Teatrul Mariinsky, St Petersburg, Rusia

Teatro di San Carlo, Napoli, Italia

Opera de Stat, Budapesta, Ungaria

Teatrul Drottningholm Palace, Stockholm, Suedia

Opera Garnier, Paris, Franta

Opera Bavareza de Stat, Munich, Germania

Opera din Monte Carlo, Monaco

Teatro Municipale, Piacenza, Italia

Royal Opera House, Covent Garden, Londra, Marea Britanie

La Scala, Milano, Italia

Teatro Comunale di Bologna, Italia

Teatro Olimpico, Vicenza, Italia

Metropolitan Opera House, New York, USA

Opera Amargosa, Death Valley Junction, California, USA

Teatrul Amazonas, Manaus, Brazilia

Teatrul Michailovsky, St Petersburg, Rusia

Teatrul Estates, Praga, Cehia

Opera Margravial, Bayreuth, Germania

Teatrul Civilies, Munich, Germania

6 comentarii:

  1. pur si simplu exceptzional! de ce rostesc asemenea cuvinte? deoarece, mai intai de toate, prin multitudinea imaginilor se instaureaza un fel de stare de totalitate. privindu-le intr-o interminabila succesiune, ajungi treptat sa intri intr-o realitate definibila printr-o singura sintagma privilegiata - sala de teatru, si inca intr-un asemenea mod de parca nu ar exista nimic altceva. de abia de la acest nivel, resimtzind o anumita "claustrare", si inca una fara nici o posibila ieshire, incepi sa percepi detalii, sa realizezi comparatii intre imaginile mai multor sali, pentru ca in final, sa intelegi ca este vorba despre mai multe conceptii si solutii concrete particulare, toate diferite intr-un mod radical si fiecare in parte substituindu-le, parca, pe toate. daca ma gandesc, spre exeplu, la o biserica ortodoxa pictata din interior sau din exterior, care, de fapt, reprezinta o lume in sine, una din care nu ar mai fi nevoie sa ieshi, realitatea obiectiva devenind "redundanta" in comparatie cu esentialitatea si coerenta realitatii pictate pe peretzii si inclusiv pe tavanul unei catedrale, atunci cum mi-as putea reprezenta, in aceeasi cheie de lectura, sala unui teatru de opera?

    RăspundețiȘtergere
  2. O omisiune regretabila, teatrul lui Wagner de la Bayreuth. A insemnat mai mult pentru istoria muzicii decat opera margrafilor din aceeasi localitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Micawber, in primul rand chiar tin sa imi exprim sincera admiratie pentru blogul dumneavoastra, pe care l-am descoperit recent si care mi-a rapit cateva nopti (m-am apucat sa citesc toate postarile, cu mare placere).Intr-adevar, teatrul lui Wagner lipseste. Si eu m-am gandit la el si am cautat pe blogul personal al lui Leventi sa vad daca totusi l-a fotografiat. Insa, din pacate, l-a omis cu desavarsire. Nu stiu din ce motive (incerc sa-mi infrang instinctul carcotas si sa ma gandesc ca poate nu a primit permisiunea sa fotografieze, sau alte explicatii de ordin mai degraba "birocratic"...). Nu am vrut sa adaug fotografii care nu sunt ale sale in acest post dar cu siguranta, intr-un viitor apropiat, voi scrie despre acest teatru legendar. Sper sa am ocazia anul viitor sa fac personal fotografii cu ocazia festivalului (procurarea biletelor a inceput sa semene, de cativa ani incoace, cu o adevarata epopee al carei final tine doar de...destin :)

      Ștergere
  3. Pe aceeași temă, teatrele proiectate de arhitecții Fellner și Helmer:

    http://despreopera.wordpress.com/2012/11/21/rameau-serban-fh-iasi/

    RăspundețiȘtergere
  4. Aici sunt toate teatrele F&H cu fotografii de epocă. Absolut superb!

    http://www.andreas-praefcke.de/carthalia/list_fellner_helmer.html

    RăspundețiȘtergere